Pysäkin kuvaus
Muistisairauden edetessä arki yleensä hankaloituu. Arjen helpottamiseksi muistisairaille on kehitetty paljon erilaisia apuvälineitä, joiden käyttämisellä arjesta voi tehdä turvallisempaa ja toimivampaa. Apuvälineet helpottavat myös läheisten huolta.
Apuvälineiden käyttöönotto voi lisätä muistisairaan ihmisen turvallisuutta, tukea toimintakykyä, itsenäisyyttä ja tuoda arkeen iloa ja yhteisöllisyyttä. On tärkeää, että apuvälineitä hankitaan ja niiden käyttöä harjoitellaan hyvissä ajoin, jotta niiden käyttöön tottuu mahdollisimman hyvin ennen muistisairauden etenemistä.
Voimavarat ja mahdollisuudet
Kunnan terveyskeskuksista voi saada lainaan monia apuvälineitä. Kunnan sosiaalitoimesta voi hakea tietoa ja tukea erilaisista liikkumisessa, viestinnässä, henkilökohtaisessa suoriutumisessa tarvittavista välineistä. Helppokäyttöisten laitteiden avulla voi esimerkiksi pitää sujuvasti yhteyttä läheisiin. Turvaa tuovat myös ovi- ja kaatumishälyttimet, liesivahti ja turvaranneke. Arjen rytmitystä taas helpottavat lääkeautomaatti, muistuttajat ja vuorokausikalenteri.
Tärkeintä on suhtautua apuvälineisiin avoimen kiinnostuneesti ja ottaa ne käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Vertaisten kokemukset
”Olen nukkunut paremmin sen jälkeen, kun oveen asennettiin hälytin. Se herättää, jos puoliso pyrkii ulos ovesta öiseen aikaan.”
”Olihan se rollaattorin ottaminen hankalaa. Hävetti niin hirveästi lähteä sen kanssa liikkeelle. Mutta kyllä se on hyvä. Saan istahtaa huilaamaan silloin kun sitä tarvitsen, on turvallisempi kävellä ja kulkeehan siinä korissa tavaraakin aina mukana.”