Pysäkin kuvaus

Elämänmuutosten, kuten sairastumisen myötä riski alkoholin käytön lisääntymiseen kasvaa. Pitkäaikainen ja runsas alkoholinkäyttö huonontaa joka toisella suurkuluttajalla kognitiivista toimintakykyä. Myös huumeet heikentävät muistia, tarkkaavaisuutta ja kognitiivista suorituskykyä. Alkoholin sietokyky heikkenee myös iän myötä, ja tästä syystä ikääntyneille onkin olemassa omat riskirajat alkoholin käytölle. Ikääntyneiden riskikulutusta koskevissa suosituksissa käytetään yleensä 65 vuoden ikärajaa.


Yli 65-vuotiaille riskirajoina käytetään seuraavia:

  • max. 2 annosta alkoholia kerralla
  • max. 7 annosta alkoholia viikossa

Yksi alkoholiannos vastaa:

  • 33 cl ruokakaupan olutta tai siideriä
  • 12 cl viiniä
  • 4 cl väkevää viinaa

On tärkeää muistaa, että alkoholi on hermomyrkky, joka pahentaa lievänkin muistisairauden oireita ja heikentää muistisairaan henkilön tiedonkäsittelytoimintoja entisestään.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Alkoholinkäytöstä ja muistisairausdiagnoosin herättämistä tunteista on hyvä ja tärkeä puhua. Kenenkään ei pitäisi jäädä yksin pahan olonsa kanssa. On myös hyvä muistaa, että muistisairaus ei vie oikeutta alkoholin käyttöön. On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi kotona esillä olevan alkoholin määrään, sillä voi käydä niinkin, että muistisairas henkilö ei muista, miten paljon on juonut tai että on juonut lainkaan.

Muistisairauteen sairastuneen tulee ottaa muistisairauslääkkeensä säännöllisesti. Alkoholin käyttö häiritsee helposti säännöllistä lääkerytmiä. Päihteiden sijaan elämään voi saada sisältöä vaikka uusista harrastuksista, yhdistystoiminnasta, ulkoilusta tai ystävien tapaamisesta. Muista, että päihteettä muisti voi aina paremmin, myös muistisairaan kohdalla.

Kuitenkin; esimerkiksi lasillinen ruuan kanssa tai illalla television ääressä vaikkapa ystävien tai läheisten kanssa saattaa antaa tunteen normaalista elämästä ja ajasta ennen sairautta. Mikäli alkoholin käyttö ei ole ennen sairastumista ollut ongelma, voi pienen annoksen edelleen nauttia, mikäli lääkitys sen sallii.

Tietoa lääkeaineiden ja alkoholin yhteisvaikutuksista:
Päihdeklinikka

Vertaisten kokemukset

”Löysin äitini kaapista tyhjiä viinipulloja. Hän sanoi niiden olevan minun. Äiti ei juurikaan ollut aikaisemmin käyttänyt alkoholia. Löytöni huolestutti minua.”

”Ahdistus häviää, kun otan ryypyn.”

“Punaviinilasillinen ruuan kanssa on ollut meillä lauantaipäivällisen tapa. Tämän nautinnon pidämme elämässämme edelleen.”