Pysäkin kuvaus
Naisilla virtsarakkotulehdukset ovat varsin yleisiä nuoresta iästä lähtien. Virtsatietulehdus voi olla joillekin myös toistuva vaiva. Miehillä virtsatietulehdukset alkavat yleistyä vasta vanhalla iällä, ja tällöin ne liittyvät usein eturauhasen liikakasvuun.
Virtsatietulehdus voi aiheuttaa muistisairaassa sekavuutta ja jopa harhoja. Syytä tähän ilmiöön ei tarkalleen ottaen tiedetä, mutta hoitohenkilökunnan ja läheisten on hyvä tiedostaa tämä yhteys. Syy virtsatietulehduksen yhteydessä esiintyvälle sekavuudelle voi johtua muun muassa siitä, että muistisairas ei osaa enää kertoa huonosta voinnistaan. Tällöin huonovointisuus voi näyttäytyä sekavuutena. Muistisairaan kunnon huonontuessa ja harhojen tai sekavuuden lisääntyessä, onkin tärkeää, että tutkitaan virstatietulehduksen mahdollisuus.
Hoitamattomana tulehdus etenee virtsateistä munuaisiin, jolloin yleistila romahtaa ja saattaa nousta kuume. Tällöin tilanne on jo vakava ja sairaalahoitokin voi olla tarpeen. Rajusta infektiosta toipuminen kestää aina pidempään, ja siitä voi jäädä pysyviä toimintavajauksia.
Voimavarat ja mahdollisuudet
Vaatteiden pesu, hyvä intiimi- ja käsihygienia, wc:n siivous ja vaippojen vaihto ovat tärkeässä asemassa infektioiden ehkäisemisessä. Paikalliset estrogeenivoiteet voivat suojata tulehdukselta, jos nainen kärsii genitaalialueen kuivuudesta. Hyvä nesteytys ehkäisee virtsatietulehduksia. Karpalo- ja puolukkamehujen juominen happamoittaa virtsaa ja voi suojata virtsatulehduksilta.
Vertaisten kokemukset
”Jos taustalla on lieväkin muistisairaus, virtsatietulehdus oireilee tyypillisesti sekavuutena. Omaiset saattavat tulkita läheisensä muuttuneen käytöksen muistisairauden vaikeutumisena, vaikka kyseessä on tavallinen, hoidettavissa oleva infektio.”