Pysäkin kuvaus

Seksuaalisuus on sitä mitä me olemme – millaisena näemme itsemme, kenestä viehätymme, kuinka ilmaisemme itseämme. Seksi puolestaan on sitä mitä teemme – halauksia, suutelua, yhdyntää, fantasioita, itsetyydytystä. Muistisairauksiin saattaa liittyä seksuaalisuuden ylikorostumista. Tätä tapahtuu kuitenkin aika harvoin. Moni seksuaaliselta vaikuttava käytösmuutos, kuten riisuminen, ei ole seksuaalista lainkaan. Se saattaa kertoa esimerkiksi siitä, että muistisairaalla on kuuma tai vaate ahdistaa. On tärkeää selvittää mikä seksuaaliselta vaikuttavan käytöksen taustalla on. Muistisairauden edetessä tai jo ennen diagnoosin saamistakin seksin yhdyntäkeskeisyys usein vähenee ja tilalle tulee muunlaista hellyyttä. Tyytyväisyys seksielämään vaikuttaa elämänlaatuun. Oleellista ei ole määrä, vaan se onko ihminen itse tyytyväinen tilanteeseensa.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Sekä seksi että seksuaalisuus kuuluvat myös muistisairaille ja heidän kumppaneilleen sellaisena kuin he itse sitä haluavat ja voivat toteuttaa. Etenkin muistisairauden alussa seksuaalisuus voi olla vahva voimavara. Seksin aikana ei tarvitse miettiä eilistä eikä huomista, vaan keskittyä tähän hetkeen ja läsnäoloon. Muistisairaus voi tuoda puolisot lähemmäs toisiaan myös seksuaalisesti. Kosketuksen merkitys hyvinvoinnille kannattaa pitää mielessä. Hyvä kosketus lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, rauhoittaa mieltä, rentouttaa kehoa ja vähentää stressiä. Muistisairaat ja kumppanit kohtaavat enemmän seksuaalisuuden ongelmia kuin muut saman ikäiset. Apua on saatavilla ja sitä kannattaa hakea!

Vertaisten kokemukset

”On vaikea tietää kuinka kauan muistisairaan puolison kanssa voi harrastaa seksiä ilman että kokee olevansa hyväksikäyttäjä.”

”Diagnoosin jälkeen meidän seksielämämme heräsi uudelleen eloon!”

”Kaipaan tasavertaista suhdetta. Muistisairas puolisoni ei enää pysty huomioimaan minua ja kosketuksen kaipuutani.”

”Pelkään, että muistisairaus muuttaa miehuuttani. Haluan pystyä tuottamaan nautintoa puolisolleni. Entä jos en pysty?”

Pysäkin asiantuntijana: Maaret Meriläinen, toimintaterapeutti amk, seksuaalineuvoja