Pysäkin kuvaus

Toimintakyky ei katoa heti muistisairauden diagnoosin saamisen jälkeen. Diagnoosin saamisen jälkeen on erittäin tärkeä keskittyä voimavaroihin ja mahdollisuuksiin. Muistisairaus on vain yksi osa elämää, ja myös sen kanssa voi jatkaa omannäköistä matkaa.

Ensimmäiset muutokset toimintakyvyssä tapahtuvat usein jo ennen kuin varmuus muistisairaudesta on saatu. Muistisairauden edetessä voi myös olla tasaisia jaksoja ja joskus taas muutokset seuraavat toistaan huimalla vauhdilla. Tulevien muutosten hyväksymistä helpottaa tietoisuus erilaisten muutosten jatkuvuudesta, muutoksiin varautuminen ja niihin ennakoiminen. Esimerkiksi, jos asuinpaikka on syrjäinen ja vain muistisairaalla on ajokortti, on hyvä ratkaista, pitääkö hyvissä ajoin muuttaa lähemmäs palveluita vai onko olemassa jokin muu keino saavuttaa palvelut.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Sairauden edetessäkin voi osallistua ja vaikuttaa monin erilaisin tavoin, kuten äänestää vaaleissa, tehdä omat kauppaostokset tai valita soimaan mieluisan musiikin. Arkisiin askareihin osallistuminen omien kykyjensä, halunsa ja voimavarojensa mukaan tukee parhaiten muistisairaan henkilön toimintakykyä. Kokemus pystyvyydestä ja tarpeellisuudesta merkitsee meille kaikille paljon ja se kannustaa myös toimimaan. Asioita kannattaa tehdä tutulla tavalla, pitää kiinni rutiineista ja kannustaa asioihin, jotka sujuvat. Tärkeintä ei ole tulos, vaan itse toiminta.

Toimintakyvyn muuttuessa sitä voidaan tukea mm. erilaisilla kotiin tehtävillä muutostöillä:
Terveyskylä – Asunnon muutokset ja korjaukset

Vertaisten kokemukset

”Vaimoni on aina pitänyt kotimme eritäin siistinä. Edelleen hän kulkee pölyrätin kanssa pöytiä pyyhkien, yhdistelee sukkapareja pyykkikorista ja viikkaa tyynyliinoja äärimmäisellä tarkkuudella.”

”Vaikeinta on ollut seurata miten aiemmin seurallinen, älykäs ja monenlaisissa asioissa aktiivisena ollut puolisoni muuttuu sairauden vuoksi ja ikään kuin katoaa.”

”Huolehtiminen on äidin selkäytimessä, vaikka sanatkin tuppaavat unohtumaan. Kun käymme kävelyllä, äiti muistuttaa minua hatusta, ja hätäilee, etteivät lapset kupsahda tontin rajaojaan. Ilo ja huumori ovat tallella, samoin ulkonäöstä huolehtiminen.”

”Muistisairaus ei vie osaamista!”