Pysäkin kuvaus

Kaltoinkohtelu voi olla molemminpuolista tai kohdistua läheiseen. Esimerkiksi muistisairauksiin liittyvät vuorovaikutuksen ongelmat ja impulsiivisuuden lisääntyminen voivat aiheuttaa näitä tilanteita. Kaltoinkohtelu saattaa hiipiä elämään huomaamatta. Se saattaa kasvaa ja lisääntyä pikkuhiljaa ja siksi sen huomaaminen ja ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Kaltoinkohtelua voi tapahtua omaisten, läheisten, tuttavien tai sote-ammattilaisten taholta. Kaikenlainen fyysinen väkivalta, pahoinpitely ja sen yritys, liikkumisen rajoittaminen sekä seksuaalinen väkivalta, kotirauhan rikkominen, kunnianloukkaus, vapaudenriisto, laiton uhkaus, pakottaminen, omaisuuteen kohdistuvat rikokset, vahingonteko, petos, luottamusaseman väärinkäyttö, kiskonta ja viestintäsalaisuuden loukkaaminen ovat kaikki kaltoinkohtelua.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Väkivaltaan ja kaltoinkohteluun liittyvät asiat ovat pelottavia ja äärimmäisen arkoja. Näistä asioista puhuminen vaatiikin rohkeutta, mutta on silti aina ainut oikea teko. On hyvä selvittää, mistä ikävät tilanteet johtuvat. Silloin niihin pystytään myös vaikuttamaan. Joskus jo lääkkeiden tarkistus voi auttaa väkivaltaisen käytöksen vähenemiseen.

Usein väkivallaksikin luokiteltu teko johtuu muistisairaan peloista, ahdistuksesta ja tunteiden käsittelykyvyn heikentymisestä. Omaisella taas väsymys voi purkaantua väkivaltana tai muuna kaltoinkohteluna. Kenenkään ei tarvitse sietää minkäänlaista kaltoinkohtelua. Näissä tilanteissa apua on hyvä hakea ammattilaisilta tai Muistiliiton Vertaislinjasta vuoden jokaisena päivänä (klo 17-21) numerossa 0800 9 6000 (maksuton).

Jos omaishoitajan uupumisen takia on tapahtunut jotain sellaista, mitä ei pitäisi tapahtua, on hyvä muistaa, ettei koskaan ole liian myöhästä hakea apua. Asioista avoimesti puhumalla ja apua pyytämällä asioihin voidaan vaikuttaa ja tilanne tulee varmasti myös paranemaan.

Vertaisten kokemukset

”Isä väitti äitini lyövän häntä. Kyllä minä suutuin, eihän äiti ole koskaan käyttäytynyt niin!”

”Mielestäni hoitaja käyttäytyi miestäni kohtaan kylmästi ja julmasti määräten. Kysyin häneltä, haluaisiko hän itseään kohdeltavan noin. Ei varmaan halunnut, koska hän oli sen jälkeen huomattavasti pehmeämpi.”

“Poikani auttoi meitä laskujen maksamisessa. Pikkuhiljaa huomasin, että hän siirsi tililtämme rahaa itselleen. Kyllä oli kova paikka huomata, että hänhän varastaa meiltä. Tunne oli sanoin kuvaamattoman paha.”