Pysäkin kuvaus

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka ei sairauden, vammaisuuden tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen selviydy arjestaan omatoimisesti. Hoitosuhde voi joko kehittyä hitaasti hoidettavan avuntarpeen lisääntymisen seurauksena tai äkillisesti sairauskohtauksen tai onnettomuuden myötä.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Omaishoidon tuki on määritelty laissa kokonaisuudeksi, johon kuuluvat hoidettavalle annettavat tarvittavat palvelut sekä omaishoitajalle maksettava hoitopalkkio, vapaa ja omaishoitoa tukevat palvelut. Omaishoidosta saa lisätietoa kunnilta ja omaishoitoyhdistyksiltä, jotka tarjoavat vertaistuen lisäksi paljon erilaista toimintaa omaishoitoperheille.

Omaishoitajan on erittäin tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan ja siihen kannattaa heti alusta asti kiinnittää huomiota. Omaishoitajan vapaiden käyttö kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vapaiden käytöstä tulee rutiini ja muistisairaalla on enemmän aikaa tottua tulevaan muutokseen.

Lue lisää:
Laki omaishoidon tuesta

Vertaisten kokemukset

”Epäilin omaishoitajaksi ryhtymistä pitkään. Pelkäsin, että sen jälkeen olemme aivan yksin ja kaikki vastuu ja asioiden hoitaminen kaatuisi niskaani. Todellisuus on kuitenkin ollut ihan toinen. Nyt meillä on palvelujärjestelmässä yhteyshenkilö, jolta saamme apua ja ohjausta aina kun tarvetta tulee eteen.”

”Omaishoitajana olen läheiseni tulkki palvelujärjestelmän suuntaan.”

”Omaishoitosopimuksen kautta olemme saaneet mukavasti apua ja tukea kotona asumiseen. Haluan tehdä kaikkeni, että rakas läheiseni voi asua kotona niin pitkään, kuin mahdollista.”

”Omaishoitoa ei tehdä rahasta, vaan rakkaudesta.”

”Minulta kysytään usein, että miten jaksat. Raskastahan tämä on, mutta kyllähän minä jaksan. Kun on oltu vuosikymmeniä yhdessä, niin onhan se velvollisuuteni hoitaa puolisoani. Petturi olisin, jos nyt jättäisin.”’