Pysäkin kuvaus
Muistisairaus on koko perheen sairaus. Koko lähipiiri tarvitsee avointa ja oikea-aikaista tietoa sairauden eri vaiheiden tuomista muutoksista sekä tukea niiden aiheuttamaan tunnekriisiin. Läheisen ja muistisairaan ihmisen suhde muuttuu muistisairauden edetessä. Voi tulla vaihe, jolloin muistisairas sekoittaa läheisensä toisiin ihmisiin tai ei enää lainkaan tunnista läheistään. Sairaus etenee, läheinen liukuu pala palalta yhä kauemmas. Saattaa koittaa päivä, jolloin puolisoa puhutellaankin äidiksi ja hoitajaa luullaan elämänkumppaniksi.
Voimavarat ja mahdollisuudet
Tieto muistisairaudesta oireineen ja etenemisvaiheineen auttaa tilanteen ymmärtämistä ja helpottaa sen kestämistä. Tietoa muistisairauksista on saatavissa myös alueen muistineuvojalta, Muistiliitosta sekä paikallisilta muistiyhdistyksiltä. Myös Kela järjestää erilaisia kursseja.
Vinkkejä muistisairaan kohtaamiseen:
Papunet – Kohtaaminen ja ymmärtäminen
Vertaisten kokemukset
”Eniten minua pelottaa se hetki, kun äiti ei enää tunnista minua.”
”Vaimoni kysyi minulta, missä hänen miehensä mahtaa olla. Tuntuu käsittämättömältä, että hän voi unohtaa minut yli 50 avioliittovuoden jälkeen.”
”Tytärtämme vaimoni luuli siskokseen.”
”Ei se varmaan maailmaa kaada, jos äiti jonain päivänä kysyy, kuka sinä olet. Onko se kauheaa, jos hän ei elämänsä viimeisinä vuosina tunne minua, kun on koko muun ikänsä tuntenut?”