Pysäkin kuvaus

Asioiden järjestely on ennakointia ja tarkoittaa tulevaisuuden suunnittelua ja varautumista mahdolliseen toimintakyvyn heikkenemiseen. Oikeudellisen ennakoinnin avulla on mahdollista päättää, miten itseä ja omia asioita hoidetaan, jos tulee myöhemmin toimintakyvyttömäksi vaikkapa sairauden tai tapaturman vuoksi. Ennakointia on myös asuintilojen saattaminen turvallisemmaksi, keskustelu läheisten ja ammattilaisten kanssa tulevaisuuteen liittyvistä toiveista, sekä uudenlaisten toimintatapojen tuomisesta arkeen.

Voimavarat ja mahdollisuudet

On olemassa oikeudellisia keinoja, joilla voidaan järjestellä asioita ja varmistaa oman tahdon toteutuminen. Oikeudellinen ennakointi on prosessi, joka hyvin usein vaatii ajatustyötä ja kypsyttelyä.
Talleta tärkeät ennakoinnin asiakirjasi yhteen kansioon ja kerro läheisillesi, mistä sen tarvittaessa löytää. Kansio kannattaa ottaa mukaan mahdolliseen hoitoyksikköön.

Pankkien ja yritysten tarjoamat maksupalvelut ja suoramaksut kannattaa selvittää ja miettiä sopisiko tarjolla olevat palvelut omaan tilanteeseen.
Tiesithän, että täysi-ikäinen ja täysivaltainen henkilö voi asioida toisen aikuisen puolesta Omakannassa, jos hänellä on siihen valtuus. Kannattaa siis huolehtia tämäkin asia kuntoon.

Lue edellä mainituista asioista oppaastamme:
Suomen muistiasiantuntijat – Oppaita

Vertaisten kokemukset

”Ryhdyimme pohtimaan, onko nykyinen kotimme sellainen, jossa meidän on helppoa ja turvallista asua toimintakykymme mahdollisesti heikentyessä. Aloitimme tekemään muutoksia asuntoomme mm. poistamalla korkeita kynnyksiä.”

”Aloitimme tutustumaan elinympäristöömme polkupyöräillen ja jalkaisin. Opettelimme myös käyttämään julkista liikennettä ja taksia. Se tuntui aluksi hirveän monimutkaiselta. Mekö joskus ilman autoa?”

”Aloitimme heti diagnoosin saatuamme järjestelemään asioitamme. Teimme edunvalvontavaltuutuksen, hoitotahdon ja testamentin. Nyt kun tiedämme asioiden olevan hoidossa, on paljon turvallisempi olo jatkaa tätä matkaa.”