Pysäkin kuvaus

Ihminen saattaa tuntea häpeää kokiessaan, että muut ihmiset tuomitsevat hänet tai että hän on muiden mielestä huono, vajavainen tai käyttäytyy väärin. Häpeää voi seurata esim. epäonnistumisista. Häpeä on itseluottamusta heikentävistä tunteista vaikein. Häpeään liittyviä tuntoja ovat kelpaamattomuus, huonommuus sekä mitättömyys. Häpeä saatetaan pyrkiä salaamaan ja torjumaan. Häpeä voi aiheuttaa myös masennusta.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Häpeän tunnetta kannattaa tutkia, varsinkin jos se tuntuu määräävän elämää suuressa määrin. Itsetuntemuksen kehittäminen, huumori ja itsensä ilmaiseminen ovat kaikki keinoja päästä irti tarpeettomasta häpeästä. Aiheettoman häpeän kyseenalaistaminen on merkki terveestä itsetunnosta ja se voi tuoda uusia voimavaroja elämään.

Vertaisten kokemukset

”Saatan toimia typerästi, kun tuo muisti pätkii. En lähde nolaamaan itseäni ihmisten ilmoille enää.”

”Mieheni oli levoton ja nousi kahvipöydästä muutaman minuutin välein. Miten minua ahdistikaan se häpeä, mitä tästä tunsin!”

”Päätin tehdä lopun ahdistukselle, jota tilanteisiin meneminen ja mieheni alentunut toimintakyky aiheuttivat. Kerroin avoimesti kaikille hänen sairastavan muistisairautta. Häpeä on sen, joka ei sairautta ymmärrä.”

”Miten voisin hävetä häntä, jota olen aina rakastanut!?!”