Pysäkin kuvaus

Kaikki ihmiset kohtaavat jossakin elämänsä vaiheessa surua. Surua voi syntyä monesta syystä. Suru tuntuu pahalta, ja taustalla voi olla monenlaisia tunteita, kuten pettymystä, kaipausta, ikävää, syyllisyyttä, vihaa, häpeää tai katkeruutta. Surun tunteelle on tärkeää antaa tilaa ja aikaa. Surukokemuksesta voi selviytyä ja elämä jatkua eteenpäin. Jokainen suree omalla tavallaan ja jokaisen suru on ainutlaatuinen.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Tapahtumista ja surun tunteista on tärkeää puhua. Kun tunteistaan puhuu jonkun kanssa, niitä voi ymmärtää paremmin myös itse. Kun itkettää, on annettava itselle lupa itkeä. Se puhdistaa ja helpottaa oloa. Itkemistä ja muita reaktioita suruun ei pidä hävetä eikä peitellä.

Surun keskellä omaa jaksamista ja toipumista voi tukea arkisilla asioilla. Muista syödä riittävästi ja riittävän usein ja myös yhdessä muiden kanssa. Siitä saa voimia. Nukkuminen ja lepo auttavat jaksamaan. Yritä nukkua riittävästi ja muista rentoutua päivän aikana. Yhdessäolo ja puhuminen antavat voimia. Muista liikkua ja myös harrastaa, ja tehdä joka päivä jotakin, joka on sinulle mieluista ja tärkeää. Saat siitä voimia. Selvitä vertaistukiryhmien tarjonta. Muista ettet ole yksin, apua saa ja sitä on lupa myös tarvita

Vertaisten kokemukset

”Elin vaimoni kanssa puolet elämästäni, ja minulle on selvää, että mennyt on yhtä tärkeää kuin tuleva. Menetys tulee osaksi minua, ja opin elämään sen kanssa paremmin ja paremmin. Ei se estä elämän jatkamista ja uusien asioiden vastaanottamista.”

”Suru saa minut ihan lukkoon.”

”Suru on tällä matkalla mukana lähes koko ajan.”

”Todella paljon helpottaa, kun voi jollekin puhua. Tuntuu, että aina saa pienen osan surusta ulos, kun puhuu.”

”Ensimmäinen askel surevan parempaan kohtaamiseen on surun parempi ymmärtäminen.”