Pysäkin kuvaus

Joka kolmas yli 65-vuotias kertoo havainneensa muistiongelmia. Useimmiten nämä muistiongelmat eivät kuitenkaan johdu etenevästä muistisairaudesta. Muistin heikentyminen voi johtua monesta eri syystä ja myös ikääntymiseen voi liittyä muisti- ja ajattelutoimintojen tiettyjen osa-alueiden heikentymistä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että normaalit ikääntymiseen liittyvät muutokset eivät aiheuta muutoksia arjen toimintakykyyn. Jos havaitset itsessäsi tai lähimmäisessäsi tavanomaista suurempia muisti- ja ajattelutoiminnan haasteita, voi kyse olla etenevästä muistisairaudesta.

Mahdollisuudet ja voimavarat

Muistipulmia voidaan hoitaa. On unohtelun taustalla mikä syy tahansa, muistioireiden hoito on tehokkainta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa aloitettuna. Hae siis ajoissa apua.

Vertaisten kokemukset

”Tuntui, että avaimet tai puhelin oli jatkuvasti hukassa.”

”Unohtelu ja muistamattomuus alkoivat vähitellen. Vaimoni pystyi kertomaan asioita käyttäen kiertoilmaisuja, ja häntä auttoivat arkipäivän toimissa selkeät muistilaput. Kun meillä oli jälkiruuaksi lakkoja, vaimoni sanoi puhelimessa syöneensä niitä keltaisia marjoja, joissa on siemeniä.”

”Kuoroharjoituksia siirrettiin, mutta hän lähti laulamaan vakiopäivänä. Illalla hän ei muistanut, oliko jo ottanut unilääkkeen. Kun meidän piti tavata kaupungilla, häntä ei kuulunut. Silloin havahduin ja varasin ajan lääkärin vastaanotolle.”

”Veljen vaimo sen huomasi. Halusin kieltää sen, mutta aloin kuitenkin seurailla äidin unohduksia. Viimeaikaiset tapahtumat katosivat mielestä, ja se oli selvästi erilaista kuin normaali unohtaminen.”