Pysäkin kuvaus

Läheisen ja varsinkin samassa taloudessa asuvan omaishoitajan on tärkeää tunnistaa oman jaksamisensa rajat. Muistisairaan hoitaminen kotona saattaa käydä raskaaksi esimerkiksi muistisairauden etenemisen tai oman terveydentilan tai jaksamisen heikkenemisen vuoksi.

Voimavarat ja mahdollisuudet

Puolison tai muun läheisen ihmisen sairastuminen etenevään muistisairauteen herättää usein monia tunteita. Monet kokevat luopumisen tunteita, syyllisyyttä, surua ja jopa vihaa.

Kotihoidon vaiheessa omaishoitaja tai muu läheinen voi myös tuntea olonsa yksinäiseksi ja eristäytyneeksi, jos omaa aikaa ei ole ja ystävätkin ovat etääntyneet.

Tunteiden käsitteleminen ja hyväksyminen on erittäin tärkeä osa sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Vaikeista tunteista ja esiin nousevista tilanteista olisi hyvä puhua jonkun kanssa. Kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi alueen muistineuvojaan tilanteen arvioimiseksi ja mahdollisen avun järjestämiseksi. Seurakuntien ja erilaisten yhdistysten vertaisryhmät voivat myös tuoda helpotusta oman olotilan ymmärtämiseen ja käsittelyyn.

Psykoterapeutti Sanna Aavaluomaa lainaten: “Joskus suurin rakkauden osoitus on järjestää läheiselleen hyvää hoitoa silloin kun ei itse jaksa.”

Vertaisten kokemukset

”Olin todella uupunut ja neuvoton. Pelkäsin, että rikkoudun niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Oli pakko saada apua, ihan pakko.”

“Kun vihdoin tajusin mennä vertaistukiryhmään, tein itselleni siinä suuren palveluksen. Se, että kuulee jonkun olevan samanlaisessa tilanteessa, ja huomaa, että on olemassa joku, joka ymmärtää sinua puolesta lauseesta. On joku, joka jakaa tunteesi tuomitsematta – se on jotain niin voimaannuttavaa, etten osannut sellaista ikinä edes odottaa.”