Pysäkin kuvaus
Hyväksyminen ja kokemusten salliminen ovat vaihtoehtoja välttelemiselle. Hyväksyminen on perustavalla tavalla erilainen suhtautumistapa kielteisiin kokemuksiin ja tunteisiin. Hyväksyminen tarkoittaa sitä, että kokemus tai tunne hyväksytään sellaisenaan eikä sitä arvostella eikä yritetä muuttaa millään tavalla. Ei-toivotut tunteet ja kokemukset toivotetaan tervetulleeksi sellaisina kuin ne ovat sen sijaan, että niitä välteltäisiin tai yritettäisiin muuttaa toiseksi.
Voimavarat ja mahdollisuudet
Hyväksyminen ei tarkoita luovuttamista, saati alistumista kohtaloon. Hyväksyminen on aktiivista toimintaa ja se on valinnan tekemistä. Me voimme itse päättää, kuinka hankalat tunteet vaikuttavat käyttäytymiseemme. Tunteen salliminen mahdollistaa tunteessa olemisen ja sen kokemisen sellaisenaan, jolloin ajattelun avulla ei tarvitse yrittää ratkaista ”ongelmaa” eli välttää kyseisen tunteen kokemista. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkea ei kuitenkaan ole pakko hyväksyä. Vaikeiden asioiden kanssa voi oppia elämään ilman niiden hyväksymistäkin.
Vertaisten kokemukset
”Yhden kesän vain itkin. Googlasin tietoja siitä, mitä sairaus tuo mukanaan, ja aloin tiedostaa, että muistisairaus on totta.”
”En halunnut ajatella väistämätöntä, ennen kuin oli ihan pakko.”
”Alkuvaihehan on sellaista, että siinä helposti ärsyyntyy niin sairastunut kuin läheinenkin. Toinen ajattelee, että eikö tuo nyt muista tuotakaan, juurihan siitä sanoin. Ja sairastunut on ärsyyntynyt ja peloissaan, kun ei muista.”