Pysäkin kuvaus
Muistisairaan levon tarve lisääntyy usein muistisairauden myötä. Asioiden käsittely väsyttää muistisairasta enemmän ja asioihin täytyy keskittyä tarkemmin. Päiväunet ovatkin siksi tarpeen. Häiriöt uni-valverytmissä ovat tavallisia muistisairauksissa. Uni-valverytmin häiriöt ilmenevät vuorokausirytmin epäsäännöllisyytenä. Päivällä nukuttu aika saattaa lyhentää yöunta ja myös huonontaa sen laatua. Virkistämätön yöuni aiheuttaa päiväaikaista väsymystä ja laskee toimintakykyä.
Voimavarat ja mahdollisuudet
Yöunen laatua voivat heikentää mahdolliset käytetyt unilääkkeet.
Säännöllinen päivärytmi, päiväaikaisen aktiivisuuden lisääminen, ulkoilu, liikunta ja unilääkkeiden purkaminen voivat parantaa yöunen laatua ja myös päiväaikaista vireyttä. Nukkumisvaikeuksiin voi kokeilla esimerkiksi mielikuva- ja rentoutusharjoituksia tai mieluisaa, rauhallista musiikkia. Makuuhuoneessa on hyvä olla sopiva, mutta hieman viileä lämpötila. Pimeys nukkumaan mennessä helpottaa myös unentuloa. Kirkasvalolampulla tai radion kuuntelemisella voi auttaa heräämistä.
Vertaisten kokemukset
”Otimme tavaksi päivittäisen ulkoilun. Joskus kävelemme pidemmästäkin, joskus vain istumme penkillä ja ihmettelemme maailmaa. Kahvitkin otamme joskus termospullossa mukaan. Tämä rytmittää hyvin päiväämme ja raitis ilma väsyttää oikealla tavalla meitä molempia.”
”Sama iltarutiini aina samaan aikaan luo tutun ja rauhoittavan tunnelman ennen yöunille menoa.”
”Luemme iltarukouksen yhdessä aina ennen nukkumaanmenoa.”
”Kyllähän se oma uni hieman levotonta on silloin, jos toinen on levoton ja touhuaa pitkin yötä.”
“Joskus ärsyttää, kun toinen vain nukkuu.”